2 Guns – Ako si vystrieľať pošramotenú povesť.

Dvaja takzvaný díleri drog pracujú v utajení ani jeden o druhom nevie viac než je treba, chcú dostať Mexického narkobaróna. Jeden z nich je Bobby(Denzel Washington) je v organizácii proti boju s drogami a druhý je Marcus(Mark Wahlberg) pracuje v skutočnosti pre námornú rozviedku.

Snažia sa pritlačiť na tento prípad a z ničoho nič sa pred nimi objaví obrovský balík peňazí, ktorý ale nakoniec nepatrí tomu komu mal, patrí skorumpovaným agentom. Tieto ukradnuté peniaze v ich rukách spustia paseku akú nečakali, teraz im idú všetci po krku, ich život je v troskách z ktorých sa musia vlastnými schopnosťami vymaniť…

2 Guns

O filme: Režisér Baltasar Kormákur veru vie celkom dobre roztočiť akciu, čo už ukázal aj vo filme Kontraband(2012), tiež mu tam dobre zahral často obsadzovaný Mark Wahlberg. Tento krát do bohatého obsadenia pribudol ďalší známi herec a to Denzel Washington, ktorý tiež vie čo to ponúknuť v akčnom žánri a dá sa povedať že táto dvojica si dobre sadla a dokáže tento kolísavý príbeh dosť povzniesť do určitej stráviteľnej formy.

Príbeh hlavne v prvej polovici ponúkne celkom svižnú zápletku, okorenenú určitou drsnosťou scén, či už z nejakými odľahčenými scénami, občas padne vhod nejaká ta podarená hláška, akcia má grády a upútajú aj mierne zábavné, či drsné vedľajšie postavy v podaní hercov ako Bill Paxton či James Marsden.

2 Guns (2)

Herecká skladba tu je veru na pohľadanie, skôr je problém že blížiacim záverom sa dej snaží byť čoraz viac prekombinovaný, nadupaný a až na silu zábavný, hlavne záverečná prestrelka skôr pripomenie uletené Grindhouse filmy ako Planéta Teror či Machete, čím film stratí na skutočnom dôraze a spadne do priemernosti v danom žánri buddy filmov.

Hodnotenie filmu: 60%
Originálny názov filmu: 2 Guns
Komerčný ohlas filmu 2 Guns (k 20.10.2013):
Rozpočet: $61 miliónov
Otvárací víkend v USA: $27,059,130
Tržby v USA: $75,602,945
Tržby mimo USA: $46,435,880
Tržby Celosvetovo: $122,038,825

V Slovenských kinách od 10.10.2013

2 Guns (1)

Napísal: Matúš Gajdošech