17. listopad jako opravdová oslava svátku? Přijďte na Národní třídu

Plánujete listopadový prodloužený víkend v evropské metropoli, nebo na chalupě? Zkuste to letos jinak a jinde a připomeňte si 28. výročí sametové revoluce přímo na pražské Národní třídě. Bez politických hesel, zato s koncerty kapel, divadlem pro děti, čtením úryvků děl Václava Havla, workshopy či pouličními performancemi. Program si do rukou vzali studenti vysokých škol a určitě vás nezklame. O hudební program na hlavním podiu i v rámci afterparty se opět postaral klub Rock Café.

Tak trochu jiná oslava Listopadu ‘89 se pod názvem Korzo Národní odehraje 17. 11. 2017 na Národní třídě a Náměstí Václava Havla od 13.00 do 22.00 hodin, poté bude program pokračovat dalšími koncerty, už tradičně v klubu Rock Café. Důstojnou ale přesto i pro mladší ročníky atraktivní oslavu významného výročí mají ve svých rukou studenti. Hlavní motto akce zní “Díky, že můžem”, má apolitický záměr a je pro všechny, kteří chtějí oslavit svobodu a nikoli být součástí demonstrací.

Národní třída se na jeden den již počtvrté promění v korzo, pěší zónu plnou pouličního umění, koncertů a dalšího kulturního programu, jenž připomene důležitost listopadu 1989. „Letos například vystoupí frontman skupiny Please the Trees Václav Havelka se svým synem a sborem seniorů Elpida. Tři generace se potkají na jednom pódiu a stejně tak i my chceme, aby se všechny generace potkaly 17. listopadu na Národní třídě,“ říká dramaturg festivalu David Ostružár. Dále zahrají Jiří Schmitzer, Klara & The Pop, Kieslowski, ±0 Plus Mínus Nula nebo například Acute Dose. Hudební program připravují studenti ve spolupráci s klubem Rock Café, který sám vznikl krátce po revoluci jako spontánní reakce hudebníků a umělců z bývalého disentu na nově vzniklou svobodu na hudební scéně. Na hlavním venkovním podiu s názvem „Díky, že můžem – Rock Café stage“ se jako zlatý hřeb večera objeví kapela Buty. Tančit a zpívat budete ale moci do brzkých ranních hodin. S přibývajícím časem a ubývající teplotou se totiž přesuneme dovnitř do Rock Café, kde na afterparty zahrají třeba Blastersex nebo Tea Jay Ivo.

Mimo hudební program se můžete těšit na pouliční divadlo, výstavu či pouliční školu, která připomene, co předcházelo vzniku svobodného státu, ve kterém žijeme. A až si budete chtít na chvíli odpočinout, můžete se posadit do obýváku Václava Havla, kde vám průběžně budou číst úryvky jeho dramat známé osobnosti. Chybět nebudou ani dva pietní akty, které s patřičnou důstojností a váhou připomenou listopadové dění na Národní třídě.  „Na Národní 17. listopadu říkáme své “díky” pestrou pouliční oslavou těm, kteří se o svobodu zasloužili. Velká část starších lidí, kteří revoluci zažili, sem chodí každý rok. My se snažíme zpříjemnit jim co nejvíce tento den a dostat na ulici taky mladé, aby se zde mohly všechny generace setkat. Ono “díky” za všechny po revoluci získané možnosti má ostatně od mladých lidí zaznít hlavně přímo na ulici,“ říká k dalšímu programu Martin Pikous, jeden z organizátorů.

Za projektem stojí skupina vysokoškoláků napříč pražskými vysokými školami. Oslavy začali pořádat poprvé už před čtyřmi lety. Listopad 1989 sice nezažili, ale přesto pro ně hodně znamená. Korzo je součástí Festivalu svobody, platformy sdružující největší akce k oslavě svobody a demokracie po celé republice.

Více na www.rockcafe.cz a https://dikyzemuzem.cz/

Zdroj: TS