16th KlezMORE Festival Vienna & Bratislava: Prestížny medzinárodný festival židovskej hudby začína tento rok v Bratislave!

Už viac ako 15 rokov patrí medzi top festivaly židovskej hudby KlezMORE. „Po päťročnej spolupráci  môžeme smelo povedať, že nejde o viedenský, ale už o spoločný festival „Twin city“ Viedne a Bratislavy. Sme hrdí, že aj tento rok privítame svetoznáme mená a výnimočné projekty súčasnej (nielen) klezmer scény“, uvádza Andrej Werner, šéf bratislavskej časti festivalu. Ak patríte k fanúšikom tohto druhu kultúry, ktorý je dôležitou súčasťou kultúrnej identity Európy, máte dôvod na radosť.

Bratislave tento rok nielenže pripadla česť otvoriť spoločné prestížne kultúrne podujatie, no práve celú prvú časť festivalu budú predstavovať koncerty v Bratislave. Séria koncertov so spoločným podtitulom „Pre-KlezMORE“. „Pre-KlezMORE nielen preto, lebo pôjde o preview (úvodné) koncerty, ale hlavne preto, lebo pôjde o koncerty v Preßburgu, Prešporku alebo, ako sa hovorilo Bratislave v jidiš, Preshpoyrku“, vysvetľuje Werner.

Zámerom bratislavského usporiadateľa bolo tento ročník sústrediť sa výlučne na židovskú hudbu, a to však v jej rôznych podobách. Klezmerový tanec, ďalej už tradične dvojkoncert v súčasnosti najlepších klezmerových kapiel, no aj izraelská hudba a piesne vo vzácnom jazyku západných Židov – ladino a napokon jidiš piesne v kombinácii s klasickou hudbou.

Na to všetko sa môžete tešiť! Kedy a kde?

Takmer po desiatich rokoch sa do Bratislavy vracia „guru“ klezmerového tanca, Steve Weintraub z USA. Steve neodmysliteľne patrí ku každému klezmerovému eventu a je bez pochyby jednotka súdobého klezmerového tanca. Rozhodne sa popri ňom nebude dať zahanbiť „naša“ Linda Luptáková, známa nielen z dlhodobej spolupráce s domácimi Preßburger Klezmer Band, no aj svetoznámej Lúčnice, Ifjú Szívek a populárnych folklórnych projektov ako Zem spieva a Tanec medzi črepinami. Títo taneční virtuózi v hudobnom sprievode prešporských klezmerov si s vami zatancujú v bratislavskom V-klube  16.10.2019 o 19.00 hod. pod názvom „Tants klezmer!“.

Klezmer „na druhú“ alebo moderne povedané „Klezmer Double Pack“ budete môcť zažiť v nasledujúci deň, 17.10.2019 o 19.00 hod. v Design Factory, a to v podaní súčasných top klezmerových kapiel, ako nepochybne sú domáci PREßBURGER KLEZMER BAND a dánsky MAMES BABEGENUSH. Obe kapely spája dlhoročné priateľstvo so stretnutiami na festivaloch či už v ďalekom Buenos Aires alebo Kodani. „Nepôjde však o žiadny klezmerový súboj, ale skôr o priateľské hudobné stretnutie a myslím si, že je veľmi pravdepodobné, že si zahráme aj spolu. Nevieme to odhadnúť, no možno práve tento koncert bude mať u nás poradové číslo 1000“, hovorí kontrabasista Samo Alexander, jediný aktívne pôsobiaci zakladajúci člen bratislavských, ako ich familiárne volajú, klezmerákov. 

Hudobný bonbónik festivalu predstavuje vystúpenie exotickej Noam Vazana NANI z Izraela a jej  kapely z Amsterdamu. Vystúpenie Noam sú nielenže plné jedinečnej exotiky, ale spieva aj v krásnom jazyku ladino, ktorým hlavne v minulosti hovorili tzv. západní Židia. Noam sa tak vracia k svojim koreňom a je dojímavé, ako spieva rečou svojej starej mamy z Maroka. Umenie na pódiu umocní umenie na stenách. Nádherné obrazy a atmosféra Galérie Nedbalka. Už teraz si píšte do kalendárov: 18.10.2019, Noam Vazana NANI & Band so začiatkom už o 18.30.

Hovorí sa, že bez klezmerových muzikantov by nebolo takých géniov klasickej hudby ako Gershwin, Heifetz, Barenboim, Maisky… „A práve preto sme na záver bratislavského dielu pripravili bodku v duchu klasiky. Symbolické na tom je, že spevák Juraj Adamuščin pochádza z Bardejova, ktorý s okolitými dedinami predstavoval časť Slovenska, kde sa kedysi hrával klezmer. A práve on ako v poslednom čase vyhľadávaný sólista v spojení s Komorným orchestrom ZOE predstaví unikátny projekt fúzie jidiš piesní a klasickej hudby“, uzatvára Werner. Kde inde ako v krásnych Klariskách. 21.10.2019 o 19.30. Budeme tam. Aj vy?

Nesmieme však zabudnúť, že festival pokračuje vo Viedni. Jeho „duša“, známy viedenský promotér Friedl Preisl je zanietený priaznivec cezhraničnej kultúrnej výmeny. Do Viedne to predsa máme na skok a aj tento rok sa môžeme tešiť na veľké mená. Klezmerový DJ Socalled, Dan Kahn a dnes už legendárni Klezmatics. Viac na www.klezmore.skwww.klezmore-vienna.at.

Festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia, je realizovaný s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín a koná sa aj vďaka finančnej podpore Bratislavského samosprávneho kraja, Hlavného mesta SR Bratislavy, Mestskej časti Bratislava – Staré Mesto a SOZA. Partnerom festivalu je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

16th KlezMORE Festival Vienna & Bratislava

16.10.2019, 19.00
TANTS KLEZMER!
STEVE WEINTRAUB (USA) & LINDA LUPTÁKOVÁ (SK)
feat. PREßBURGER KLEZMER BAND (SK/SRB)
V-KLUB, Námestie SNP 12
Lístky: 5 EUR (predpredaj), 7 EUR (na mieste)

17.10.2019, 19.00
KLEZMER DOUBLE PACK
PREßBURGER KLEZMER BAND (SK/SRB) & MAMES BABEGENUSH (DK)
DESIGN FACTORY, Bottova 2
Lístky: 8 EUR (predpredaj), 10 EUR (na mieste)

18.10.2019, 18.30
ISRAEL FINEST
NOAM VAZANA NANI (IL, NL)
GALÉRIA NEDBALKA, Nedbalova 17
Lístky: 6 EUR (predpredaj), 8 EUR (na mieste)

21.10.2019, 19.30
KLEZMER GOES CLASSIC
JURAJ ADAMUŠČIN (SK) & KOMORNÝ ORCHESTER ZOE (SK)
KLARISKY, Klariská 3
Lístky: 6 EUR (predpredaj), 8 EUR (na mieste)

Festival-Pass: 20 EUR (všetky koncerty spolu s tanečným workshopom)
Festival-Pass: 15 EUR (všetky koncerty, bez tanečného workshopu)

Predpredaj: www.predpredaj.sk

Zdroj: SLOVAK KLEZMER ASSOCIATION