15. ročník divadelného festivalu DOTYKY A SPOJENIA navštívilo vyše 13 400 divákov.

Tohtoročný divadelný festival Dotyky a spojenia navštívilo 13 482 divákov. Počas šiestich dní sa v Martine predstavilo 29 divadiel z desiatich slovenských miest a aj vďaka dobrému počasiu sa podarilo odohrať všetky naplánované predstavenia – tak v interiéri ako aj exteriéri, od rána do noci. Festival už tradične ponúkol aj priestor na diskusie o divadle a hľadanie spôsobu, ako by mali tvorcovia a kritici navzájom o divadle komunikovať a diskutovať. 15. ročník výberovej, nesúťažnej prehliadky inscenácií, ktoré mali premiéru v období od apríla 2018 do apríla 2019, sa konal od 17. do 22. júna 2019 v Slovenskom komornom divadle Martin a jeho patrónkou bola herečka Emília Vášáryová.

Účastníci festivalu, tvorcovia, kritici aj diváci oceňovali skvelú, neopakovateľnú atmosféru tohto festivalu, ako aj profesionalitu celého festivalového tímu. Všetko vyšlo, ako malo, väčšina predstavení bola vypredaná a pred sálou vždy čakali študenti, či sa pre nich neuvoľní miesto,“ povedala programová riaditeľka festivalu Monika Michnová.

Tohto roku festival navštívilo spolu navštívilo 13 482 divákov, z toho 2 982divákov videlo predstavenia v interiéri a 10 500divákov predstavenia v exteriéri. Dotykom a spojeniam sa darí udržať si vysokú návštevnosť, za posledné roky sa pohybuje nad 13 000.

Program festivalu sa tradične delí na viacero častí. Hlavný programProgram pre deti a mladých divákov a diváčkyvyberajú dramaturgické rady, ktoré na výbere pracovali od apríla 2018 do apríla tohto roku. Tohto roku v programe výrazne prevládali inscenácie súčasných textov, adaptácie prózy alebo autorské diela.Súčasťou programu sú aj inscenácie poslucháčov vysokých umeleckých škôl(VŠMU a Akadémia umení), pouličné divadloči večerné produkcie,ktoré organizátori uvádzajú zadarmo každý festivalový deň na pódiu na námestí pred martinským divadlom.

Dôležitou súčasťou programu festivalu sú verejné diskusie o divadle, tohto roku ich bolo až 17, vrátane diskusie, ktorá analyzovala uplynulú divadelnú sezónu.„Kritici vyzdvihli, že išlo o poučný a podnetný týždeň. Často na diskusiách polemizovali s tvorcami, aj navzájom medzi sebou. Festival Dotyky a spojenia ponúkol priestor na diskusie o divadle a hľadanie spôsobu, ako by mali tvorcovia a kritici navzájom o divadle komunikovať a diskutovať. Mnohé divadlá uzavreli divadelnú sezónu práve účasťou na festivale. Festival tak urobil bodku za sezónou,“ doplnila Monika Michnová.

V Hlavnom programe figurovali inscenácie:

  • Americký cisár, Štúdio 12 Bratislava a Divadlo Pôtoň Bátovce, réžia: Iveta Ditte Jurčová
  • Biblia, Divadlo Aréna Bratislava (otvorenie festivalu 18. 6. 2019 o 20.00 v Národnom dome), réžia: Rastislav Ballek
  • Moral Insanity, Prešovské národné divadlo, réžia: Júlia Rázusová
  • Slovensko v obrazoch, Nové divadlo Nitra, réžia: Šimon Spišák
  • Teror, Divadlo Jonáša Záborského Prešov, réžia: Adriana Totiková
  • Stalker, TeatroTatro, réžia: Ondrej Spišák
  • Zem pamätá,Slovenské komorné divadlo Martin, réžia: Jiří Havelka
  • Mária Stuartová,Štátne divadlo Košice, réžia: Diego de Brea
  • eu.genus,Med a prach, réžia: Andrej Kalinka
  • Teror, Divadlo Thália Színház Košice, réžia: József Czajlik
  • Pred západom slnka, Slovenské národné divadlo, réžia: Michal Vajdička
  • Proces,Divadlo Petra Mankoveckého, réžia: Šimon Ferstl
  • Ľúbim ťa a dávaj si pozor, Divadlo NUDE, réžia: Veronika Malgot a Lívia Ondrušová
  • Kopanec, Divadlo Jána Palárika Trnava (ukončenie festivalu 22. 6. 2019 o 19.00), réžia: Viktor Kollár

Slovenské komorné divadlo Martin ako hlavný organizátor prestížneho divadelného festivalu na Slovensku má aktuálne za sebou úspešných 15 ročníkov. Ide o najväčšiu prehliadku inscenácií aktuálnej divadelnej sezóny. Martin sa tak na konci sezóny každoročne stáva „hlavným mestom divadla na Slovensku“.

Zdroj: TS