14. MFF Bratislava uvedie najlepšie európske filmy!

14. ročník Medzinárodného filmového festivalu Bratislava uvedie v novembri najlepšie európske filmy tohto roka. Bernardo Bertolucci, Ken Loach, Goran Paskaljevič, Matteo Garrone, Cristian Mungiu či Agustí Villaronga to je len zopár mien renomovaných európskych režisérov, ktorých filmy nájdete v  programe bratislavského filmového festivalu. Festival sa uskutoční v jesennom termíne od 9. do 15. novembra a následne sa presunie do Banskej Bystrice kde bude do 17. novembra pokračovať  Festivalovými dňami.

Medzinárodný filmový festival Bratislava odprezentuje široké spektrum filmov, ktoré patria medzi to najlepšie a najpozoruhodnejšie čo sa nakrútilo počas aktuálneho roka vo svetovej kinematografii. Návštevníci budú mať možnosť zhliadnuť aj najzaujímavejšie európske  filmy tohto roka – ako napríklad nový film talianskeho velikána Bernarda Bertolucciho Ja a ty, ktorý nakrútil po desiatich rokoch;  veselú, antidepresívnu vzpruhu Kena Loacha Anjelský podiel, za ktorú si z Cannes odniesol Cenu poroty alebo Veľkou cenou v Cannes ocenenú horkosladkú satiru Mattea Garroneho Reality, o rodine, ktorú zničí reality show.

V sekcii Panoráma MFF Bratislava predstaví tohtoročných finalistov filmového ocenenia Európskeho parlamentu. Tromi finalistami Ceny LUX 2012 sú maďarský režisér Bence Fliegauf s filmom Je to len vietor, za ktorý získal na Berlinale Strieborného medveďa;  portugalčan Miguel Gomes  s  čiernobielym, poetiku starých filmov pripomínajúcim Tabu, ktorý na Berlinale ocenili Cenou Alfreda Bauera a FIPRESCI;  taliansky dokumentarista Andrea Segre so svojim hraným debutom Io sono Li, v ktorom zažiarila čínska herečka Zhao Tao. Jej výkon ocenila aj Talianska filmová akadémia Davidom pre najlepšiu herečku.

Bratislavský festival vo svojom programe uvedie aj ďalšie európske filmové delikatesy. Pri príležitosti 25. výročia vzniku cien Goya odprezentuje španielske filmy, ktoré boli v posledných piatich rokoch ocenené cenou Španielskej filmovej akadémie za najlepší film. Spomeňme napríklad strhujúcu väzenskú drámu Daniela Monzóna Cela 211 (Celda 211, 2009), alebo dramatický príbeh z povojnového katalánska Čierny chlieb (Pa Negre, 2010) Agustí Villarongu.

Vo výbere bratislavskej Medzinárodnej súťaže dokumentárnych filmov figuruje hneď niekoľko oceňovaných európskych titulov. Mladý bulharský režisér Ilian Metev vo svojom celovečernom debute Posledná záchranka v Sofii sleduje posádku sanitky na výjazdoch za naliehavými prípadmi. Štylisticky i metodicky „čistý“ film zaujal výberovú komisiu Semaine de la critique a z Karlových Varov si odniesol cenu za najlepší dokumentárny film. Francúzsky dokument Jaurès režiséra Vincenta Dieutre je akýmsi intímnym filmovým denníkom – celý je nakrútený z okna bytu, kde sa jeho autor stretával so svojou tajnou láskou. Dieutre za ňu získal prestížnu cenu Teddy, udeľovanú na berlínskom festivale filmom s „queer“ tematikou.

Medzinárodný filmový festival Bratislava prinesie okrem kvalitnej a  rôznorodej  programovej ponuky aj niekoľko noviniek a  zaujímavých sprievodných podujatí.  Nebude chýbať ani obľúbená Papučová noc a množstvo diskusií s tvorcami a festivalovými hosťami  v  príjemnej festivalovej atmosfére.

Všetky aktuálne informácie o programe Medzinárodného filmového festivalu Bratislava budú postupne zverejňované na internetovej stránke www.iffbratislava.sk a na www.facebook.com/bratislavaiff.

14. Medzinárodný filmový festival Bratislava
9. – 15. november 2012

Zdroj: MFF