13. ročník festivalu Nu Dance Fest 2018 otvorí tému česko-slovenskej spolupráce!

Festival prinesie na konci apríla výber z najzaujímavejších predstavení uplynulých mesiacov.

Festival súčasného tanca a pohybového divadla  2018 na konci apríla do Bratislavy opäť prinesie výber z najzaujímavejších tanečných predstavení poslednej sezóny. Od 18. do 29. apríla ponúkne sériu podujatí, ktoré vynikajú najmä vlastným názorom a kvalitným konceptom. Centrami diania budú znova A4 – priestor súčasnej kultúry a Štúdio 12.

 

Pre nadchádzajúci ročník, konajúci sa v symbolickom “osmičkovom” roku, tvorcovia festivalu symbolicky zvolili ako tému Česko a Slovensko a spoluprácu týchto dvoch krajín. “Snažili sme sa priniesť predstavenia, ktoré pre nás túto tému materializujú,” vysvetľuje riaditeľka festivalu Petra Fornayová. V programe sa objaví niekoľko slovensko-českých predstavení a vystúpenia výrazných českých a slovenských umelcov spolupracujúcich so zahraničnými partnermi.

Prvým takým bude otváracie podujatie festivalu Everywhen. Predstavenie je vystavané okolo témy opakovania sa dejín, okolo rozporov v súkromnej a politickej rovine života a okolo toho, ako prezentujeme a obhajujeme hlboko zakorenené ideológie. Ide o česko-slovenský projekt kolektívu pod vedením slovenských autoriek Soni Ferienčíkovej a Márie Júdovej a rumunskej umelkyne Alexandry Timpau, ktoré výrazne pôsobia na domácej aj českej scéne. Nu Dance Fest 2018 prinesie jeho slovenskú premiéru. Predstavenie je zároveň súčasťou aprílového Dobrého trhu na Jakubovom námestí.

Ďalší výrazný večer v rámci témy a pravdepodobne jeden z najväčších diváckych “ťahákov” bude predstavenie Untied Tales kanadsko-slovenskej dvojice Clary Furey a Petra Jaška. Clara je členkou renomovanej montrealskej tanečnej skupiny Par B.L.eux, ktorú založil a vedie svetoznámy choreograf Benoît Lachambre. Peter je známy okrem iného ako člen Les SlovaKs Dance Collective, pozoruhodnej skupiny slovenských tanečníkov pôsobiacich v Bruseli. V performance Untied Tales vytvorili snový, až takmer halucinogénny svet, ktorý balansuje na hrane videného a tušeného. Uvedú ho ako záverečné podujatie hlavnej časti festivalu v stredu 25. apríla v A4.

K vrcholom programu sa určite zaradí aj predstavenie nezávislej divadelnej skupiny Odivo – Stopy v pamäti. Autorky Maja Danadová a Monika Kováčová v ňom spracovali tému, ktorá sa ich oboch bytostne dotkla, keď bola ich bratom diagnostikovaná paranoidná schizofrénia. Odivo púta svojou tvorbou v oblasti pohybového divadla pozornosť nielen na Slovensku. Stopy v pamäti boli označené za jeden z vrcholov minuloročného festivalu Kiosk v Žiline.

Výrazným česko-slovenkým číslom bude nepochybne dielo dua Tereza Ondrová / Peter Šavel As Long As Holding Hands. Predstavenie o vývoji partnerského vzťahu zaujalo po premiére v Českej republike ako spracovaním, tak odľahčenosťou a humorom. Na Nu Dance Feste 2018 Slovensku ho Ondrová a Šavel uvedú v slovenskej premiére.

Ďalším výrazným duetom, tentokrát však slovensko-slovinským, bude Solo For Two Voices performerky Magdaleny Reiter a tanečníka a choreografa Milana Tomášika. Tomášik je známy ako ďalší zo zakladajúcich členov bruselského Les SlovaKs dance collective, v súčasnosti žije a umelecky pôsobí v Slovinsku. V Solo For Two Voices autori spracovali báseň mexického poeta a držiteľa nobelovej ceny Octavia Paza. Premiéru malo koncom minulého roka v Ľubľane, na Slovensku bude uvedené prvý raz.

Obsadením najpočetnejšie bude na tohtoročnom Nu Dance Feste predstavenie Suvenír topoľčianskeho Nástupišťa 1-12. Tento interdisciplinárny projekt v sebe spája tanec, hudbu, výtvarné umenie, architektúru, literatúru a videoprojekciu. “Suvenír” je v poňatí autorov nielen výsledný produkt ich snaženia, ale aj to, čo si každý zo zapojených umelcov zobral z procesu tvorby a od ostatných tvorcov v rámci tejto širokej a neortodoxnej spolupráce. Tanečnú zložku v projekte zastrešuje uznávaný Tomáš Danielis, hudbu Ľubomír Panák, literatúru Zuzana Husárová, kresbu Mária Čorejová, architektúru Eva Andrášová, multimédiá Jakub Pišek a umelecký aranžmán Zuzana Novotová-Godálová.

Výrazne zastúpenou kategóriou v rámci tohtoročného Nu Dance Festu sú mladé talenty súčasného tanca zo Slovenska aj z Česka. Venovaný je im celý pondelkový program. Večer nazvaný Mladé tváre súčasného tanca SK/CZ predstaví najsľubnejších mladých tanečníkov a choreografov z oboch krajín. Selekcia pozostáva z veľkej časti z autorov, ktorí sa predstavili v tanečnej sekcii pražského Festivalu Nové Evropy a v slovenskej súťaž Gala Art Moves. Práve so súťažou Gala Art Moves začína Nu Dance Fest od aktuálneho ročníka systematicky spolupracovať. Každý rok dostanú na festivale priestor traja z desiatich finalistov súťaže podľa výberu dramaturgov festivalu. Nu Dance Fest tak chce podporiť mladých umelcov a umožniť im vystúpiť po boku uznávaných domácich a zahraničných choreografov a performerov.

Kategóriu začínajúcich tvorcov doplní mladá slovenská tanečnica Soňa Kúdeľová, ktorá v rámci Nu Dance Festu uvedie svoje čerstvé predstavenie Autopilot. Premiérovala ho koncom roka 2017.

Téma festivalu sa odzrkadlí aj v sprievodnom programe: Napríklad v interaktívnej inštalácii Storočná os, ktorá v bratislavskej A4 počas festivalu tanca nevšedným spôsobom – za prispenia návštevníkov – zmapuje storočie na Slovensku, alebo v koncerte česko-slovenského dekadentného projektu Mušnula, ktorý prostredníctvom hitov Mariky Gombitovej a Beáty Dubasovej otvára pred divákmi témy ako homofóbia, prijatia vlastného tela a gay rodičovstvo.

K ďalším sprievodným podujatiam bude patriť premietanie krátkych tanečných filmov z talianskej videorezidencie Campo Largo a celonárodnej video/tanečnej súťaže La Danza in 1 Minuto, ktoré príde osobne uviesť kurátorka Lucia di Rienzo. Premietať sa bude aj tanečný dokument Haló? Je tam někdo? českej režisérky Petry Tejnorovej a tanečníčky Terezy Ondrovej. O snímke tvorcovia hovoria, že upúta všetkých, ktorí milujú sci-fi, tanec a dobrodružstvá.

K sprievodnému programu budú patriť aj dve participatívne podujatia. Prvým z nich bude tanečný workshop pre seniorov Tanec 60+, ktorý Nu Dance Fest pripravil v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy. V rámci neho lektori Petra Fornayová a Fero Király uvedú účastníkov do základov minimal dance na hudbu amerických skladateľov Philipa Glassa a Steva Reicha. S tancom na túto hudbu majú obidvaja lektori skúsenosť z projektov pod hlavičkou Cluster ensemble, kde tvoria hudobno-tanečno-multimediálne predstavenia s profesionálnymi aj s amatérskymi tanečníkmi.

Druhým interaktívnym podujatím bude SouHra – zábavná “bojovka” pre rodiny, ktorá sa bude konať ako jediné podujatie Nu Dance Festu 2018 mimo Bratislavy – konkrétne v KC Modra v nedeľu 29. apríla popoludní. Na SouHru sa rodinné tímy môžu prihlasovať podľa pokynov zverejnených na www.nudancefest.sk.

Hlavný program Nu Dance Festu pozostávajúci z predstavení sa bude konať od piatka 20. apríla do stredy 25. apríla. Rozšírený sprievodný program festivalu budú mocť návštevníci zažiť od stredy 18. apríla do nedele 29. apríla.

V predaji na Interticket.sk (pre podujatia v A4) a na www.studio12.sk (pre podujatia v Štúdiu 12) sú k dispozícii vstupenky na jednotlivé podujatia v rámci hlavného programu. Na sprievodný program je vstup voľný.

Nu Dance Fest 2018 – Festival súčasného tanca a pohybového umenia

www.nudancefest.sk

Hlavný program: 20. – 25. apríl 2018

Sprievodný program: 18. – 29. apríl 2018

 

Miesto konania:

A4 – priestor súčasnej kultúry, Karpatská 2 (budova YMCA), Bratislava

Štúdio 12, Jakubovo námestie 12, Bratislava

Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Františkánske námeste 11, Bratislava

KC Modra, Sokolská 8, Modra

 

Predpredaj: Interticket.sk  Studio12.sk 

Program:

STREDA 18.4.

14:00 – Galéria mesta Bratislavy: Tanec 60+ [workshop / sprievodný program]

PIATOK 20.4.

19:00 – Štúdio 12: Soňa Ferienčíkova, Mária Júdová, Alexandra Timpau – Everywhen (SK/CZ)

20:15 – A4: Odivo – Stopy v pamäti (SK)

21:15 – A4: Storočná os (SK/CZ) [vernisáž / sprievodný program]

SOBOTA 21.4.

18:00 – A4: Best of La Danza in 1 Minuto & Campo Largo Video Dance Residency (IT) [komentované premietanie s kurátorkou / sprievodný program]

19:00 – Štúdio 12: Soňa Ferienčíkova, Mária Júdová, Alexandra Timpau – Everywhen (SK/CZ)

20:15 – A4: Magdalena Reiter, Milan Tomášik, Anja Golob – Solo For Two (SI/SK)

21:15 – A4: Mušnula (SK/CZ) [koncert / sprievodný program]

NEDEĽA 22.4.

19:00 – Štúdio 12: Soňa Kúdelová – Autopilot (SK)

20:15 – A4: Tereza Ondrová, Peter Šavel – As Long As Holding Hands (CZ/SK)

21:00 – A4: Haló? Je tam někdo? (CZ) [premietanie / sprievodný program]

PONDELOK 23.4.

20:15 – A4: Nové tváre súčasného tanca – najmladšia generácia tanečníkov a choreografov, o ktorých ešte budeme počuť (SK/CZ)

UTOROK 24.4.

19:00 – Štúdio 12: Nástupište 1-12 – Suvenír (SK)

STREDA 25.4.

20:15 – A4: Clara Furey, Peter Jaško – Untied Tales (CA/SK)

NEDEĽA 29.4.

15:00 – KC Modra: SouHra (CZ) [interaktívna hra pre deti a dospelých / sprievodný program]

Hlavný partner:

Festival z verejných zdrojov ako hlavný partner podporil Fond na podporu umenia.

Zdroj: TS