Nipponfest & Hangukon: Kaligrafia, jedlo v japonskej animácii či japonský zombie film!

Festivaly Nipponfest a Hangukon sa nezadržateľne blížia a už 24.-25. novembra sa teda stretneme v priestoroch DK Zrkadlový háj v bratislavskej Petržalke.

Japonská a kórejská kultúra nielenže spája ľudí, ale stáva sa kultom a životným spôsobom mnohých z nás. A preto mimo zábavy bude na festivaloch prezentovaná aj náučná časť vo forme zaujímavých prednášok. O niektorých z nich si povieme viac.

Prednáška a workshop o kaligrafii – Štefan Jakubáč a jeho manželka Seiko Ginšó.

Kaligrafia, to je umenie krasopisu, ktorý má svoje zázemie aj vo výtvarnom umení, kde vytvorenie písaného znaku má prednosť pred jeho čitateľnosťou. Znaky vznikajú aj so značným podielom spontánnosti a improvizácie. Písané kaligrafické písmo bolo používané hlavne do nástupu kníhtlače, kedy sa presunulo do oblasti kancelárskej a umeleckej.

Omnoho významnejšia je však japonská a čínska kaligrafia. V spojení so znakmi kandži poskytuje úplne iný vnem. Ide o rozšírené a obľúbené umenie. Kaligrafie sú často zavesované na stenu ako výzdoba. V každom umení sa odráža umelcovo duševné rozpoloženie a tak je to aj pri kaligrafii.

Seiko Ginšó (vlasným menom 川島誠子 – Seiko Kawashima – Jakubáčová), je v súčasnosti jedným z najpoprednejších japonských kaligrafov v Európe. Kaligrafiu začala študovať už ako desaťročná na ľudovej umeleckej škole. Neskôr pokračovala v štúdiu na umeleckej škole Miyagino, odbor kaligrafia pod vedením profesorky Tomoko Šindó. V roku 1985 získala prvú cenu na výstave kaligrafie Art Galery Ueno v Tokyu. V roku 1987 promovala na umeleckej škole Miyagino a súčasne získala diplom učiteľa kaligrafie s právom používať meno Ginšó.

V rokoch 1994 – 95 študovala na Yonsei University, Seoul, na katedre jazykov odbor kórejský jazyk a kultúra, kde promovala v decembri 1995. Od roku 2000 žije na Slovensku s manželom Štefanom a synom Leonardom. Od roku 2006 externe prednáša kaligrafiu na Univerzite Komenského v Bratislave a prevádzkuje vlastný salón v Bratislave.

Jedlo v japonskej animácii – Michal Saint Ďurfina.

Niekedy, aj keď sa to nezdá, sa v hlavnej úlohe príbehu môže ocitnúť dobré jedlo. Až tak dobré, že sa vďaka nemu odohrávajú osudové stretnutia, alebo poskytuje skvelé pozadie pre strhujúci dej. Môže zohrať svoju úlohu v dráme rovnako ako v komédii a že teda japonskí umelci dokážu nakresliť jedlo tak presvedčivo!

Hneď si môžete začať hľadať recept… A najlepšie na tom je, že niekedy ani nemusíte chodiť pri hľadaní ďaleko, iba na koniec danej kapitoly. A čo by bolo jedlo bez nápojov? Ak neveríte, že aj o nich sa dá vytvoriť dobrý príbeh, nezostáva vám nič iné, len sa prísť pozrieť…

Japonský zombie film – Ivan Butko.

Zombie film žal v minulosti obrovské úspechy. Avšak v 90. rokoch výrazne upadla jeho popularita. Japonský zombie film sa však zaslúžil o znovunadobudnutie zašlej slávy.

Určite sa dozviete aj niečo o počítačovej hre Biohazard (celosvetovo známa pod názvom Resident Evil) a filme Sun faa sau si (Bio-Zombie), ktoré sa stali východiskom pre japonský zombie film. Nebude sa rozprávať len o jednom filme. Vypočuť si môžete aj o filmoch Junk, Wild Zero, Versus, ktoré sa taktiež zaslúžili o opätovný boom tohto žánru v roku 2000. Od nich sa postupne prejde až do súčasnej kinematografie.

Zdroj: Barbora Špaldoňová – Daura