Saxofonistka Matana Roberts i spolupracovník Mikea Pattona tento týždeň v Tabačke!

Spolupracovníčka Godspeed You! Black Emperor zo Spojených Štátov, talianske experimenty z prostredia kapely Zu, basák Trevor Dunn z projektov Mikea Pattona i Balász Pándi, ktorý sa v Košiciach predstavil pred pár dňami s Merzbowom. Tak bude vyzerať úvod mája v košickom kultúrnom centre Tabačka. Skupiny Mombu a Obake zahrajú 3. mája, len pár dní po koncertoch na cenenom poľskom festivale Assymetry, o deň neskôr vystúpi afroamerická saxofonistka Matana Roberts.

Obake je talianský projekt, ktorý založil gitarista Eraldo Bernocchi, operný spevák Lorenzo Esposito Fornasari, spomínaný bubeník Balász Pándi a basgitarista Zu Massimo Pupillo. Ten však do Košíc nepríde, nahradí ho iná osobnosť – Američan Trevor Dunn, známy z projektov Mr. Bungle, Fantômas, Tomahawk ale aj Melvins.

mombu

Obake debutovali minulú jeseň eponymným albumom, ktorý spája elektroniku, ambient, noise i hard rock. Na turné ich sprevádza Mombu, nový projekt ďalšieho člena Zu, saxofonistu Luca T. Mai s bubeníkom Antoniom Zitarellim z Neo. Avantgardné bicie a saxofón sú silno ovplyvnené jazzom, africkými rytmami i hardcorom.

Matana Roberts je zvláštnym úkazom svetovej scény. Hoci (alebo práve preto) začínala hraním na ulici, je rešpektovanou a študovanou jazzovou hudobníčkou, improvizátorkou a konceptualistkou, ktorej virtuozita fascinuje aj v inak kritických jazzových kruhoch. Na druhej strane spolupracuje s cenenými menami nezávislej scény ako Prefuse 73, Silver Mt. Zion či Godspeed You!

Matana Roberts

Black Emperor, zahrala si v uliciach a aj na All Tomorrow’s Parties a vydáva na progresívnej kanadskej značne Constellation. Zároveň sú jej vystúpenia postavené na živelnom free jazzovom improvizovaní, ktoré má hlavu a pätu a tak zaujíma rovnako ľudí, ktorí inak jazzu neholdujú, ale aj fanúšikov tohto žánru.

Obidva koncerty odštratujú o 20:30, vstupenky na Matanu Roberts stoja 5 eur, 3 pre študentov a ZŤP, Mombu s Obake 3 eur pre všetkých.

https://obakeband.wordpress.com/
www.facebook.com/obakeband
https://soundcloud.com/mombu
https://www.facebook.com/mombu
https://www.matanaroberts.com/

Zdroj: Exitab Label/After Hours Shows/Tabačka Kulturfabrik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET