Nadžánrový experiment Basketball a post-rockeri Deadhorse spolu v jeden večer v Tabačke!

Nečakané spojenie dvoch odlišných hudobných svetov prinesie posledný deň v mesiaci kultúrnom centre Tabačka Kulturfabrik v Košiciach. V ňom zahrajú 30. apríla americkí post-rockeri Deadhorse s experimentálnym world music od kanadských Basketball.

Deadhorse vznikli v Pennsylvánii v auguste 2009 ako projekt Briana Morganteho, ktorý sa po pár koncertoch rozrástol na regulárnu, štvorčlennú kapelu.

deadhorse

Na prvý pohľad by Deadhorse mohli tvoriť štandardný post-rock a lá Explosions in the Sky, no okrem epických vyvrcholení vyboostrovaných a delayových gitár si dávajú rovnako záležať i na pasážach tichých. V nich sa na ich debute We Can Create Our Own World objavujú vplyvy melódií klasickej hudby, s jemným zvukom klavíra, gitár a sláčikov.

V tvorbe štvorčlennej kanadskej partie Basketball sa kombinujú rôzne prvky world music s nadžánrovou elektronikou, zefektovaným spevom v Španielčine i Chorváčtine a z pódia ich okrem notebookových podkladov sprevádzajú tradičné i netradičné nástroje: turecká turna a perzský santur.

Basketball

Minuloročné debutové EP Maw asociuje veľmi rannú tvorbu Animal Collective, inak Basketball však majú korene skôr na hardcore scéne. Práve preto sú pre nich dôležitejšie koncerty a Basketball boli právom roky považovaní za koncertnú senzáciu v domovskom Vancouveri.

Vstupné na koncert stojí 3 eurá, začiatok je stanovený na 20:30.

basketball

Zdroj: Exitab Label/Tabačka Kulturfabrik
Publikoval: Redakcia GREGI.NET