Priekopníci českej elektroniky a gotiky ohlasujú unikátne, československé turné

Fanúšikovia elektronickej a gothic-rockovej muziky, ktorí prežívali začiatky a rozmach týchto žánrov v českých a slovenských kluboch v deväťdesiatych rokoch, sa môžu tešiť na unikátnu udalosť.

Pripravované spoločné miniturné projektov Eniel a Déva a kapely Jerusalem pod názvom Religion Night 22 bude mať päť zastávok v ČR i na Slovensku. Predznamenáva aj ich plánované a pestré reedície.

Za projektom Eniel stojí Peter Kučera, člen legendárnej kapely Oceán a autor textu jej najslávnejšej skladby Ráchel. Spolu so spevákom Petrom Mukom založili i kapelu Shalom. Svoj sólový projekt Eniel vytvoril v roku 1993 primárne pre inštrumentálny album, slúžiaci ako scénický hudobný sprievod k výstave vitráží Jana Kunovského. Ide o elektronický, zvukomalebný pomyselný cestopis, mapuje rôzne stavy duchovného rozjímania s hudobnými vplyvmi Ďalekého východu. O dva roky neskôr Kučera vydal druhý album Slnečná, ten obsahoval aj tri piesne naspievané Evou Lindbergovou.

Déva je zas projekt Dušana Vozáryho, ďalšej výraznej osobnosti z kultového zoskupenia Oceán – najvýznamnejšej českej elektronickej skupiny v začiatku 90. rokov. Vozáryho sólový album bohužiaľ nemal nasledovníka, ktorý by ďalej rozvíjal načrtnutý štýl vrstvenia syntetizátorov, samplov a slučiek, živých gitár a sláčikov.

Elektronicky ladené piesne s filozofickými, až temnými textami a inštrumentálkami, dopĺňajú vokály Lenky Dusilovej a Jitky Charvátovej. Vo svojej ére to bol v našich končinách nepochybne jediný, týmto spôsobom moderne poňatý a aranžérsky prepracovaný projekt, ktorý produkčne zniesol porovnanie so súčasnou britskou produkciou v danom žánri. Po veľkom úspechu Vozáry začal pôsobiť s Mejlou Hlavsou v kapele Fiction. Dodnes sa venuje štúdiovej práci a projektom v undergroundom štýle. O to vzácnejší je jeho súčasný návrat k debutovému, sólovému počinu.

Tretím účastníkom turné je českobudějovická kapela Jerusalem. Tá v roku 1992, pod producentským dohľadom Petra Muka, Dušana Vozáryho a Karla Deniša, natočila album V kruhu. Priniesol nefalšovanú gotiku v štýle raných The Mission, Sisters of Mercy alebo Fields of the Nephilim s temnou atmosférou, charakteristickým chvejvým zvukom gitár a neúprosne chladne presnou rytmikou. Album obsahuje aj zadumané texty v naliehavom podaní speváka Jána Dvořáka, ktorý sa stal neskôr aj dvorným textárom Petra Muka. K ďalšiemu albumu nazvanému Tajná zahrada sa Jeruzalem dostal v roku 2011 a teraz sa vracia na pódiá s pôvodným soundom. Reedícia albumov V kruhu a Tajná zahrada vychádza v piatok 4. 11. 2022.

Ako špeciálny hosť vystúpi na všetkých akciách aj synth-popová kapela Lakeside X. V tomto roku dokončili s nemeckým producentom Danielom Myerom štvrtý štúdiový album Love Disappears. Daniel Myer má okrem účasti v projektoch Covenant alebo Haujobb za sebou aj spoluprácu s menami elektronickej hudby, akými sú Front 242, Nitzer Ebb či Depeche Mode. Na predošlom albume City Of Red Lights s Lakeside X spolupracoval ako zvukový engineer legendárny Paul Kendall. Ten sa štúdiovo podieľal aj na vzniku nahrávok Depeche Mode a s ich niekdajším členom Alanom Wilderom prišiel v roku 2010 do Prahy dosku aj pokrstiť.

Vystúpia v týchto mestách

Aktuálne miniturné, spájajúce štyri rôzne, napriek tomu vzdialene príbuzné svety do pestrého celku, odštartuje 17. 11. v Brne v klube Melodka, pokračovať bude 18. 11. v Bratislave v UHU klube a svoju prvú časť končí 19. 11. v Žiline v klube Smer. Ďalšie dva koncerty sa uskutočnia 2. 12. v Prahe v klube Rock Café a 3. 12. v Českých Budějoviciach v klube MC Fabrika.

FB udalosť SK: https://fb.me/e/5KUUa3J9H

Zdroj: TS