Slovak drum and bass Awards 2011: Lixx – Na čo som sa to ja zasa dal?

Každú nedeľu ho môžete počuť v relácii SIGNAII_FM, ktorá sa vysiela už dva roky. 31. marca ho budete môcť vidieť naživo, počas uvádzania Slovak drum and bass AWARDS 2011. Ako pripravuje reláciu, ako sa bojí a veľa ďalšieho z Lixxovho života za mikrofónom.


Každý víkend sa ozývaš z Rádia_FM a už čoskoro budeš opäť moderovať Slovak drum and bass Awards. Ťahalo ťa to za mikrofón od malička alebo za tým je prirodzená cesta či dokonca náhoda?
Ani sám neviem ako to so mnou vlastne je. Pravda je taká, že som skôr introvert a na verejné vystupovanie za mikrofónom sa veľmi necítim. Je to však rozdiel byť v intímnom prostredí štúdia v rádiu a naopak vonku pred stovkami ľudí. Pre mňa však boli vždy veľkým lákadlom rôzne aktivity spojené s hudbou. To je asi ten hlavný hnací motor. V tom samozrejme nachádzam zmysel. Vo chvíli, keď sa už na to pódium, alebo za mikrofón postavím, prichádza taký zvláštny druh adrenalínu a všetky bloky ustupujú do pozadia. Vďaka tomu to potom zvládam ;) Náhody neexistujú, ale určite to nebolo tak, že som mal sen moderovať reláciu v rádiu. Prišlo to tak postupne zhodou rôznych okolností.


Relácia SIGNAll_FM sa už dva roky vysiela on-air. Bol to pre teba dostatočne dlhý čas na to, aby si si sadal na stoličku v štúdiu v pokoji a bez stresov alebo ešte stále mávaš trému?
Podivné pocity v žalúdku a olovené nohy mávam pred každým vysielaním a bojovať sa proti tomu nedá. Našťastie vždy, keď zasvieti červené svetlo, všetko zo mňa zázračne opadne a ja som v úplnej pohode. V porovnaní s tým prvým on-air vysielaním pred 2 rokmi je to však oveľa jednoduchšie. Nakoniec, ten pocit stojí za to! Pocit, že sa môžem venovať hudbe, ktorú mám rád a to, že možno práve vďaka SIGNAll_FM si ju užíva aj množstvo ďalších ľudí. To je fantastické.

Ako to ide hosťom v štúdiu za mikrofónom, predsa len, asi väčšina z nich prehovára k toľkým ľuďom po prvýkrat v živote? Ktoré z nich to išlo najlepšie? Stalo sa, že niekto odmietol tvoje pozvanie práve z toho dôvodu, že sa necíti hovoriť do éteru?
Tak to je jasné, že keď si prvýkrát za mikrofónom s pocitom, že ťa počúvajú možno tisícky ľudí, nie je to sranda. Ja si dobre pamätám sám na seba, ako som bol vyklepaný. Ja sa vždy snažím, aby tá atmosféra v štúdiu bola v pohode. Ak má niekto viditeľnú trému, treba mu hlavne naznačiť, že v podstate „o nič nejde“. Tie mikrofóny a červené svetlá treba nejak vymazať a len tak si pokecať. Určite sa nájdu aj takí, ktorí naopak s mikrofónom problém nemajú a aj v éteri sa vždy dobre porozprávame. Teraz ma napadá napríklad Svetlux. Vždy je super hovoriť s človekom, ktorý vie, o čom rozpráva a má svoj názor, skúsenosti.. A k tej poslednej otázke? Tak určite :) Ja by som bol rád, keby sa už konečne po tých mesiacoch prehovárania odhodlal prísť do štúdia aj skvelý dj a selektor Jergy.


Žiješ v Trnave a tam sa vypráva po trnafsky. Tvoja reláciu vysiela verejnoprávna inštitúcia, ktorá by mala ísť príkladom aj po jazykovej stránke. Ako často sa ti stáva, že ti nejaké slovíčko ubehne? Bol si už predvolaný na „koberček“ za takéto vyjadrovanie?
Nepočítam to, ale určite sa to stáva ;) Možno preto vysielam až po 22:00! Na „koberčeku“ som kvôli tomu nebol hehe. Žijem síce v Trnave, ale korene mám aj na strednom Slovensku, takže ja nie som až taký extrémny trnavčan, ktorému by „mačky mnaukali“.


Na prípravu ďalšej časti relácie máš týždeň. Zdá sa ti to dostatok času alebo by si ho potreboval oveľa viac? Prezraď detailnejšie ako vyzerá jej príprava počas týchto dní.
Navonok sa to možno nezdá, ale to tempo je celkom rýchle. Tak ako vravíš – vysielam síce 2 hodiny týždenne, ale tá príprava prebieha prakticky celý týždeň. Je v tom hlavne počúvanie novej hudby, hľadanie informácií, objavovanie nových vecí a podobne. Väčšinou to mám tak, že priebežne celý týždeň sledujem veci, značím si ich, alebo si ich len niekde poznačím a potom mám také nárazové dva dni, počas ktorých si to intenzívne celé prejdem, pripravím audio materiál, poznámky na moderovanie a podobne. Pre mňa je tá selekcia absolútne najdôležitejší prvok. V dnešnej „digitálnej dobe“ je dostupnej hudby obrovské kvantum, bohužiaľ často na úkor originality, nápadu, kvality. Dobrých vecí, ktoré ma zaujmú je našťastie stále dosť, len sa treba o to viac prehrabávať a hľadať. Okolo SIGNAll_FM sa ale starám o kopec ďalších vecí. Prakticky o všetko, takže tá príprava zahàňa aj dramaturgiu, komunikáciu s hosťami, výrobu grafiky, kompletnú starostlivosť o sociálne siete a web, komunikáciu s labelmi a producentmi, hľadanie nových partnerov, komunikáciu s existujúcimi, pomedzi to ešte všetko okolo našej klubovej noci SIGNAll_FM NIGHT, sezónne záležitosti ako bola napríklad vianočná kompilácia drum&bassu.. Je toho celkom dosť.

Čo je pre teba najväčším zadosť učinením, potom, ako v nedeľu po polnoci zhasneš svetlá v štúdiu a odchádzaš po vysielaní domov?
Mňa vždy neskutočne nabudí tá hudba, ktorú hrám. Keďže ide o autorskú reláciu, je to plne v mojich rukách a hudbu, ktorú prezentujem naozaj milujem. Je to veľká radosť. Pre mňa je dôležitý ten pocit, že SIGNAll_FM vytvára priestor, vďaka ktorému sa k tejto hudbe môžu ľudia dostať. Samozrejme ak majú záujem. Občas sa stane, že prídem domov a v inboxe ma čaká správa s pozitívnym feedbackom od človeka, ktorého vôbec nepoznám. To je vždy satisfakcia a zároveň hnací motor.


V roku 2008 sa na Slovensku uskutočnilo prvé odovzdávanie cien. Ako prišlo k tomu, že si sa ocitol na pódiu? Aké si mal od tejto udalosti očakávania, keďže išlo o prvý ročník?
Priznám sa, že som musel zaloviť v starších emailoch, ale bolo to tak, že keď ľudia stojaci za serverom dnb.sk začali pracovať na prvom ročníku Slovak Drum&Bass Awards, mňa to nadchlo ako super nápad a ozval som sa sám s otázkou, ako by som mohol pomôcť, napríklad aj s moderovaním večera, na ktorom prebehlo vyhlásenie výsledkov ankety a pod. V zápätí sa ku mne pridal Quite a odmoderovali sme to napokon ako dvojica, čomu som rád, pretože sám po prvýkrát takto na pódiu by som to mal určite oveľa ťažšie. A on tiež :) Pre mňa to bolo vtedy niečo úplne nové, takže o očakávaniach sa asi veľmi nedá hovoriť. Boli sme radi, že o to bol nakoniec celkom slušný záujem. Dnes majú pre mňa ankety ako je táto zmysel hlavne v tom, že aktivujú ľudí, aby sa zaujímali o to, čo sa deje okolo hudby, ktorú majú radi. Ten efekt je pre mňa oveľa dôležitejší než anketa sama. Chápem, že nie každý denno-denne žije hudbou, ale napriek tomu u nás často pociťujem celkom malý a veľmi povrchný záujem o dianie okolo nej. Mňa vždy veľmi poteší, keď sa ľudia zaujímajú, prejavujú nadšenie, píšu o veciach, zdieľajú svoje názory, venujú sa rôznym projektom a podobne. Pekným príkladom toho, o čom hovorím je fakt, že nedávno sme robili rozhovor s jedným zahraničným hudobníkom a na webe sme zverejnili slovenský preklad, ale aj originálnu anglickú verziu. Efekt bol taký, že anglická verzia mala 3-4x väčšiu čítanosť napriek tomu, že „promo“ na sociálnych sieťach sme robili len tej slovenskej. Anglickú si ľudia v zahraničí medzi sebou šírili bez nášho zásahu sami, pretože ich zaujímal ten obsah. Zaujímali sa, komentovali a celkovo ten pocit z toho bol úplne iný.


Všetky ceny boli odovzdané, čo sa ti potom najbližšie hodiny / dni chodilo po rozume?
Že to už nikdy nechcem robiť! Hahaha. Na tom pódiu sme sa tam dobre zapotili, ale nakoniec to bola super skúsenosť a zážitok. Ja som v tomto strašný, vždy sa dám nahovoriť :)


O rok neskôr prišiel ročník druhý. Bolo to o niečo ľahšie, keďže si to už predtým zažil? Čo ste sa oproti predchádzajúcemu ročníku snažili zmeniť?
Zamotané nohy v kábloch od mikrofónov nahradili vybité baterky v mikrofónoch bezdrôtových, väčšie pódium, väčší klub, viac ľudí a možno trošku svižnejší program. To je ale otázka skôr na chalanov z dnb.sk.

Ako si sa pripravoval na večery Awards? Pozeral si predtým odovzdávanie Oscarov, čítal si nejaké scenáre alebo si skôr spoliehal na spontánnosť?
Scenáre sme si samozrejme pripravovali, ale ako to už býva, nakoniec to bola aj tak veľká improvizácia. Oscarov som určite nepozeral, ale priznám sa, že som vtedy zo zvedavosti jedným očkom mrkol k našim západným susedom do Českej Republiky. Zaujímalo ma, ako majú vyriešené Czech Drum&Bass Awards oni. Ja sa naozaj nepovažujem za nejakého pána moderátora, takže určite to bolo do veľkej miery o tej spontánnosti a myslím si, že tak je to aj zaujímavejšie. Scenár vo forme stručných záchytných bodov úplne postačuje.

31. marca budeš mať vedľa seba opäť iného spolumoderátora. Keďže partnerov striedaš, je možné, že nabudúce to môže byť opäť niekto iný. Prezraď aké podmienky musia ľudia spåňať, aby sa dostali s tebou na pódium, pre tých, ktorí by do toho možno chceli ísť.
Ja si ich nevyberám! To oni mňa :) Prvý ročník som odmoderoval s Quite-om z dnb.sk, ktorý to na ďalší rok vzdal. Vraj už nechce znova zažiť ten stres :) Potom sme to dali dokopy s kamarátkou Jankou no a tento rok sú do organizácie zapletení chalani z Trident crew, nakoľko vyhlásenie výsledkov ankety prebehne na akcii Hospitality Slovakia, ktorú spoluorganizujú. Oslovili ma s tým, či by som to neodmoderoval aj tento rok a ja som hneď akosi automaticky súhlasil. Vtedy prišlo do hry aj meno druhej moderátorky a ja sa veľmi teším, že to dáme spolu s Dolyx. Predsalen, jej skúsenosti z internetovej telky ma možno zachránia :)


Odovzdávanie cien sa uskutoční na party Hospitality Slovakia, ktorú sa chystá navštíviť celkom veľa ľudí. Tešíš sa, bojíš sa alebo už teraz nemáš slov?
Pravdu? Keď som videl to množstvo ľudí, ktorí sa podľa udalosti na facebooku plánujú zúčastniť, tak som len sucho prehltol a začal premýšľať „na čo som sa to ja zasa dal?!“ :) No, bude to rozhodne zaujímave a verím že to nakoniec si to všetci užijeme.

Hlasujte v ankete Slovak drum and bass AWARDS 2011 za najlepšieho slovenského či zahraničného drum and basového Dja, najšikovnejších producentov alebo skladby, ktoré ste v uplynulom roku najviac počúvali. Rozhodnite o tom, ktorý klub je najlepší a na ktorom festivale sa vám najviac páčilo… Môžete tak urobiť do 23. marca 2012.

DNB AWARDS 2011

Zdroj: DNB.sk
Publikoval: Redakcia GREGI.NET