Open Air Festival: Reportáž!

Druhý ročník Open Air Festivalu v Panenskom Týnci máme úspešne za sebou a opäť aj tentokrát môžeme úprimne povedať, že to stálo za to! Open Air Festival začal už vo štvrtok 11. augusta, kedy sa na pódiu objavila aj jedna z najlepších slovenských kapiel – Polemic, na ktorú sme počuli len tie najlepšie ohlasy. Medzi ďalšími hosťami štvrtkového večera sa objavili aj Houpací konì či Švihadlo a ďalší.

Po príjemnom a rozvážnom začiatku festivalu prišiel ďalší deň a s ním aj celá hora hudby, zábavy, relaxu či adrenalínu. Parkoviská a stanové mestečká sa pomaly ale isto naplnili až do posledného miesta a celý priestor letiska okupovali nabudení návštevníci. Naša redakcia sa snažila dostaviť do priestorov letiska čo najskôr, ale bohužiaľ, podarilo sa nám docestovať až na kapelu Skyline, ktorá nakoniec ani nemohla svoj koncert dohrať, kvôli vážnejším technickým problémom na stagei, do ktorého sa začal zapierať silný nárazový vietor. Kapela odohrala prvé tri tracky a po skladbe Sonic Souls boli nútení pódium opustiť s vierou, že sa o 20 minúť vrátia, ale bohužiaľ, už sa tak nestalo.

Open Air Festival 2011

V piatok sa na pódiu objavilo veľa zaujímavých a obľúbených kapiel, na ktoré všetci dychtivo čakali. Najzaujímavejšími vystúpeniami zaujali hlavne Cartonnage, Mig 21, Rara Avis či Tata bojs, ktorých vítali davy ľudí dnes už typickým pokrikom: „Kluci, kde ste?“

Presne o polnoci, sa na pódiu objavili dlho očakávaní Chemical Brothers. Hlavným základom ich vystúpenia bola výrazná svetelná kulisa. Tom aj Ed skoro celý koncert strávili za svojou technikou v takmer úplnej tme a dokonca som sa neskôr dozvedela, že vzadu v dave ľudí kolovali chýry o tom, že Chemical Brothers ani vôbec nedorazili a na pódiu sa nenachádzali a preto začali poniektorí fanúšikovia odchádzať preč. Neviem, prečo tomu uverili, je predsa jasné, že so svetelnou show museli prísť aj obaja chemickí bratia… V každom prípade, vy, ktorí ste opustili stage kvôli týmto bludom, ste prišli o možnosť vychutnať si to, kvôli čomu ste do Panenského Týnce docestovali. Teraz už viete, že Tom aj Ed na pódiu skutočne stáli a odohrali set podľa svojich štandardov i keď je veľká škoda, že nezahrali viac známych hitov.

Jeden z najlepších koncertov celého festivalu odohrala belgická dance-rocková kapela Goose. Nikdy som nevidela toľko klávesákov na jednom pódiu, bol to naozaj sympatický pohľad. Hudobne odohrali takmer dokonalý koncert, ktorý som si ja osobne užila asi najviac ale to aj vďaka tomu, že som ich hudbu mala už vopred napočúvanú. Pre nového diváka mohli byť trocha ťažko stráviteľní, ale verím tomu, že aj ostatní návštevníci ocenili kvality kapely.

Open Air Festival 2011

Hlavné dva stage týmto koncertom ukončili svoj program piatkovej noci a my sme sa pomaly začali presúvať do stanov. Pre tých, ktorým nebolo dosť, stále fungovali ostatné menšie pódiá, na ktorých sme si mohli vybrať z viacerých štýlov elektronickej hudby.

Sobotný deň sa zdal byť spočiatku kľudnejší a uvoľnenejší a tak sme využili priestor a čas na rôzne atrakcie, ktoré pre nás aj tento rok organizátori a sponzori pripravili. Bolo nám veľmi smutno za autodromom z minulého roka, ale tentokrát sme sa mohli zahrať na sumo bojovníkov alebo strelcov kačíc. Pre odvážnejších bola pripravená bungee trampolína, alebo pivné prepravky na vzdušné stavanie veže. Plážový volejbal, ľudský stolný futbal, rôzne športové trenažéry, to všetko bolo k dispozícii. Najlákavejší bol let helikoptérou, ktorý bol za pár „faciek“. Cena bola neporovnateľná so slovenskými štandardmi.

Sobotný deň sa niesol v znamení rocku a preto kapelu Sunshine netrpezlivo čakali davy ľudí. Je obdivuhodné, ako ich popularita neustále stúpa. Koncert bol na vysokej úrovni a chalani predviedli poriadny rokový nášup! Hlasité ovácie publika hovorili za všetko, tu niet čo spochybniť.

Open Air Festival 2011

Nedá mi nespomenúť slovenskú kapelu No Name, ktorá sa objavila na hlavnom pódiu v podvečer a hneď od prvej skladby mala v hrsti celé publikum. Za celý svoj koncert členovia rozdali obrovské množstvo pozitívnej energie a diváci im za to boli vďační. Spievali si spolu s kapelou jednu pieseň za druhou či hlasno reagovali na každé slovo frontmana Igora Timka. Bolo vidieť, že v Českej republike má kapela No name obrovský funclub a teda ich koncert bol krásnym osviežením dňa asi pre každého, kto sa nachádzal po blízku.

Neskôr sa na second stagei objavila kapela Nightwork v strieborných retro kostýmoch a počas ich koncertu bol totálne zaplnený priestor v okolí stageu. To svedčí o nesmiernej obľúbenosti tohto „projektu“ , ktorú by im mohol nejeden hudobník závidieť. Užili si asi najväčšiu podporu publika a bolo vidieť, ako si celé vystúpenie vychutnávajú spolu s ľuďmi.

Ku kapele Interpol viem povedať len jedno: nuda, nuda a ešte raz nuda. Mnoho ľudí opustilo stage po prvých skladbách. Je mi ľúto, ale aj po porovnaní tohto ich koncertu s ich ďalším vystúpením v rámci toho istého víkendu musím skonštatovať, že chalani nie sú buď vo forme, alebo ešte za tú 4-ročnú kariéru neobjavili spôsob, ako dokonale zaujať svoje publikum hoc aj v zlých časoch…

Open Air Festival 2011

Good Charlotte boli zase úplne inou kategóriou. Výborný prístup k návštevníkom festivalu, k novinárom na tlačovej konferencii, k fanúšikom z funclubu, ktorí sa na základe výhry v súťaži stretli s kapelou osobne, výborný prístup ku koncertu a festivalu ako takému… Na tlačovej konferencii dokonca priznali, že si istým spôsobom vážia viac európskych fanúšikov, ktorí vnímajú ich hudbu trocha inak ako Američania.

Festival prebehol bez vážnejších komplikácií, až teda na koncert kapely Skyline, zrušený z technických dôvodov. Organizátori sa opäť vyznamenali v mnohých smeroch, udržali si štandard z minulého roka, dokonca niečo vylepšili. Konečne sme mali možnosť bez problémov používať svoje debetné a kreditné karty a teda nám, zahraničným návštevníkom, už eurá nerobili problém.

Ako negatívum hodnotím kyvadlovku, ktorou bolo možné cestovať najskôr až o 14:00 z Prahy, pričom program začínal už o hodinu skôr. Tiež musím podotknúť, že nie je úplne v poriadku ťahať program, na jednom z najbližších stageov ku stanovému mestečku, až do siedmej hodiny rána. Myslím si, že človek by mal dostať priestor na odpočinok. Vďaka tejto „maličkosti“ sme mali doma čo dospávať.

Open Air Festival 2011

Opäť aj tento rok ďakujeme organizátorom a sponzorom za výborný festival, ktorý dosiahol návštevnosti 24 000 divákov a tiež veríme, že o rok sa vidíme opäť s rovnakou chuťou, záujmom a nadšením!

Napísala: Daura
Foto: Wwwnick
Publikoval: Redakcia GREGI.NET