Sloboda: V Bratislave sa nakrúca film so slávnou nemeckou herečkou Johannou Wokalek!

Práve v týchto dňoch sa v Bratislave nakrúca film Sloboda (org. Die Freiheit) v hlavnej úlohe so slávnou nemeckou herečkou Johannou Wokalek. Zo slovenských hercov sa vo filme objavia Ondrej Kovaľ a Andrea Szabová.

Dej nemecko-slovenskej koprodukcie sa točí okolo hlavnej postavy Anji (Johanna Wokalek), ktorá vo svojich stredných rokoch, unavená a znechutená vlastným životom, opúšťa všetko, čo má, manžela deti i domov. Bez vysvetlenia, bez náznaku konfliktu, jednoducho len tak. Rozhodne sa začať nanovo. Zastaví sa až v Bratislave, kde si nájde prácu, bývanie a nový život.

Sloboda4

Film sa začal nakrúcať v Bratislave a blízkom okolí začiatkom októbra a štáb ešte čaká niekoľko filmovacích dní. Nakrúcať sa bude v dňoch 26. až 30. októbra 2015, a potom 10. až 15. novmebra 2015.

O herečke Johanne Wokalek

Johanna Wokalek vyštudovala divadlo vo Viedni. Ešte ako študentka debutovala v roku 1998 vo filme Aimée a Jaguár, po ktorom nasledoval seriál Der Laden. Od roku 2000 je členkou viedenského divadla Burgtheater, kde hrala v rôznych inscenáciách. V roku 1999 bola Wokalek vyhlásená divadelným časopisom „Theater heute“ najlepšou mladou herečkou. Za rolu v hre Hierankl získala niekoľko ocenení. Okrem filmu BAADER MEINHOF KOMPLEX ju môžte poznať aj z filmov Naboso (Barfuss), kde hrala s Tilom Schweigerom alebo z thrilleru Silent resident, či drámy Legenda o Jane (Die Päpstin)

Sloboda2

O režisérovi Janovi Speckenbachovi

Jan študoval históriu, filozofiu a umenie na univerzitách v Mníchove, Karlsruhe  a Paríži. Od 1999 pracuje ako režisér, najmä v divadle. V roku 2011 dokončil štúdium na Nemeckej filmovej a televíznej akadémii v Berlíne – dffb. Jeho krátky film Včera v raji (Gestern in Eden) bol uvedený v Cannes 2008 v študentskej sekcii Cinefondation. Ďalší film Škovránkovia (Spatzen) bol tiež uvedený v Cannes a následne získal nomináciu na Oscara za najlepší študentský film. Jeho absolventský celovečerný film Nezvestní (Die Vermissten) bol uvedený na Berlinale 2012, bol nominovaný na Európsky objav na Európskych filmových cenách 2012 a na Nemecké filmové ceny Lola.

Sloboda1

O slovenskom koproducentovi BFILM

Spoločnosť BFILM sa venuje vývoju, výrobe a distribúcií kinematografických diel všetkých žánrov. Do jej portfólia patria filmy ako Pandy, (r. Matúš Vizár), ocenené na festivale v Cannes v roku 2013, film Nina (r. Ové Pictures), Stabilita (r. Daniela Krajčová) a Gottland (kol. autorov). BFILM pomáha mladým tvorcom presadiť sa, nakrútiť svoje dielo a úspešne ho prezentovať nielen doma, ale i v zahraničí. Podstatnú časť portfólia produkčnej spoločnosti BFILM tvorí animovaná krátkometrážna tvorba, dlhomtrážne hrané filmy a medzinárodné koprodukcie.

Film sa v Bratislave nakrúca i vďaka podpore Audiovizuálneho fondu.

www.bfilm.sk
www.facebook.com/bfilm
www.vimeo.com/bfilm

Zdroj: BFilm