Výsledky súťaže Nové tváre slovenského jazzu 2013!

V prvý adventný deň, v nedeľu 1.12. Slovenská Jazzová  Spoločnosť zorganizovala súťažnú prehliadka mladých slovenských interpretov a jazzových skupín.

Na tohoročnom podujatí sa predstavili nielen amatérski hudobníci a interpreti, ktorí sa pohybujú na pomedzí žánrov ale aj muzikanti cielene venujúci sa štúdiu jazzu s ambíciou stať sa profesionálmi interpretmi. Väčšina, vzhľadom na situáciu, však študuje v zahraničí alebo súkromne.

Porota do finále vybrala 8 kapiel na základe nahrávok z 21 prihlásených.

DSC_2117

Výnimočnosť tohto ročníka spočívala v účasti až troch kapiel , ktoré predstavujú špeciálnu disciplínu v jazzovej hudbe – klavírne trio. Mladí muzikanti čerpali z bohatej  tradície takéhoto nástrojového zoskupenia (klavír, kontrabas, bicie) a  výkony ako klaviristov tak i jednotlivých rytmických sekcií boli na veľmi solídnej úrovni. Porota, v ktorej boli zastúpení interpreti reprezentujúci jednotlivé hudobné nástroje  (Matúš Jakabčic – gitara, Hanka Gregušová – spev, Štefan Bugala – bicie nástroje, Štefan Bartuš – kontrabas, Ľubomír Šrámek – klavír a Erik Rothenstein – saxofón) sa  rozhodla udeliť viacero cien. Boli to ceny za presvedčivý inštrumentálny výkon, cena SOZA za najlepšiu pôvodnú skladbu, ceny za pôvodnú skladbu, za presvedčivý kolektívny výkon, za originálny hudobný koncept a cena za originálny prístup k jazzovej tradícii. 

Títo mladí nadaní hudobníci majú svoju cestu ešte pred sebou, ale určite treba konštatovať, že majú už niečo aj za sebou a že sa môžeme tešiť sa na ich ďalšie vystúpenia. Mladá slovenská jazzová scéna sa vyvíja a u jej protagonistov je badať snahu, vitalitu a lásku k tomuto druhu hudby.

Ocenenia:

Cena Soza:
Peter Korman /skupina Nothing New Trio, Banská Bystrica/ – za najlepšiu pôvodnú skladbu “Blues For Monk “

Ceny Hudobného Fondu:
Jakub Tököly /skupina Nothing New Trio, Banská Bystrica/  – za pôvodnú skladbu “Nothing New” skupina Dajme Tomu  – za pôvodnú skladbu “Snežienky”
Samuel Hošek  – cena za inovatívny prístup k tradičnému jazzu
Miloš Biháry /skupina Miloš Biháry Trio, Trnava/  – cena za presvedčivý inštrumentálny výkon
Juraj Valenčík /skupina Ľudo Kotlár Trio, Nové Zámky/ – cena za presvedčivý inštrumentálny výkon

Skupiny:
Dajme Tomu / Bratislava  – cena za originálny hudobný koncept
Nothing New Trio /Banská Bystrica  – cena za presvedčivý kolektívny výkon
Ľudo Kotlár Trio /Nové Zámky – cena za presvedčivý kolektívny výkon

Zdroj: Slovenská jazzová spoločnosť