Martin Verdonk a GUEM, dvaja legendárni hudobníci v Bratislave na Festivale perkusií 2013.

Druhú októbrovú sobotu sa predstaví v Bratislave na Festivale perkusií 2013 v DK Ružinov skvelá zostava hudobníkov zo Slovenska a zo sveta. Džezový klavirista Pavol Bodnár vystúpi so skupinou Ecce Jazz Band a projektom slovenských ľudových piesní. Ako perkusionista v tejto skupine zahrá aj Eddy Portella. Ďalšími zásadnými menami festivalu su Martin Verdonk a Guem.

Muž „so zlatými prstami“ hudobník Guem je pôvodom z Alžírska a spolu s rakúskym bubeníkom Petrom Gabisom prinesie mix hudby „Orient- Afrika“. Tento legendárny perkusionista, tanečník a skladateľ sa preslávil už svojim prvým albumom „Guem et Zaka Percussion“ v roku 1978 a odvtedy vydal vyše 30 albumov. Po M. Verdonkovi a E. Portellovi bude ďalším hráčom na kongá a predstaví prevažne severoafricé rytmy. Jeho vystúpenia sú okrem bravúrnych výkonov, plné zábavy aj humoru.

Najväčším ťahákom sobotného programu bude Martin Verdonk, ktorý je považovaný za najvšestrannejšieho perkusionistu na svetovej hudobnej scéne. S ľahkosťou sa pohybuje rovnako suverénne v žánri pop, rock, funk, soul, džez, fusion, latino a world music. Je špičkovým hráčom na kongá a spolupracoval s hudobníkmi ako Steve Winwood, Lionel Richie, Santana, Prince, Richard Bona, Orestes Vilato a mnohí ďalší.

Martin Verdonk je rodák z karibského ostrova Curacao (časť Holanských Antíl). V súčasnosti žije a pôsobí prevažne v Holandsku. Študoval perkusie na konzervatóriu v Rotterdame a na Conjunto Folklorico Nacional de Cuba. Je možné, že práve jeho rozmanité životné skúsenosti a kultúrne vplyvy kubánskej, juhoamerickej a africkej hudby spolu s európskou multikulturalitou umocnili jeho univerzálnosť v prístupe k hudbe.

Počas svojej kariéry spolupracoval s hviezdami ako Steve Winwood, Lionel Richie, Chaka Khan, George Benson, George Duke, Donna Summer, Incognito, Richard Bona, Prince, James Taylor, Paquito D’Rivera, Horacio „El Negro“ Hernandez, Alex Acuna a mnohí ďalší. Za dôležitý medzník považuje pôsobenie v perkusívnej sekcii skupiny Carlosa Santanu, ktorá jedinečným spôsobom využívala latinskoamerické a africké rytmy v rockovej hudbe a perkusívne nástroje (kongá) spolu s bicími. S kolegami – perkusionistami Raulom Rekowom a Orestesom Vilatom neskôr založili skupinu Congarilla a intenzívne koncertovali v rokoch 1986 až 1989.V Holandsku sa v tom čase preslávila skupina Loïs Lane, speváčok Suzanne a Monique Klemann, ktoré si k spolupráci prizvali Martina Verdonka. Toto sesterské duo zaujalo hudobníka, skladateľa a speváka, zvaného Prince natoľko, že ich pozval ako sprievodnú skupinu na turné Nude. Pre Martina to znamenalo účinkovanie po boku pop hviezdy, koncerty v športových halách a štyrikrát vypredanú Wembley Arenu v Londýne.

Hudobná komunita považuje Martina za vynikajúceho muzikanta, ktorý podáva perfektný profesionálny výkon naživo aj pri nahrávaní v štúdiu. Podľa potreby vie vystupovať ako vnímavý spoluhráč, ktorý spoľahlivo sprevádza sólových hudobníkov a ak má priestor, vie strhnúť ako virtuózny sólista. Vysoko sa cení jeho svieži, strhujúci a inovatívny prístup k hre na perkusie. Vďaka  rozmanitým hráčskym skúsenostiam a hudobno-kultúrnym koreňom vie jedinečne využiť autentické latinskoamerické hudobné nástroje a rytmy v rôznych žánroch. Jeho stály záujem o nástroje, techniku hrania a tvorbu zvukov rytmických nástrojov ho priviedli k spolupráci s firmou Tycoon, kde sa podieľa na inovácii a vývoji perkusií. Vytvoril vlastnú sériu v rámci Tycoon – svetovej perkusívnej kolekcie.

„Veľmi sa teším na Martina Verdonka. Okrem toho, že nám má čo ukázať v rámci ovládania hry na známych perkusiách, príde určite aj s nejakými novinkami v podobe špeciálne vyrobených šejkrov, tamburin či iných nástrojov od značky Tycoon Percussion. Názorne ukáže rôzne inštrumentálne situácie, s ktorými sa môže, začínajúci  ako aj profesionálny, pekusionista stretnúť v praxi“ –  prezradil o programe spoluorganizátor a zároveň účinkujúci festivalu Eddy Portella.

Martin vydal dva úspešné albumy latino džezových fúzií s hviezdnym obsadením. V roku 2004 si na nahrávanie albumu Old School New Sound pozval perkusionistov, s ktorými pôsobil v skupine Santana (Orestes Vilato a Walfredo Reyes jr.). Na albume Tribal Fusion spolupracovali Horacio „El Negro“ Hernandez a Danny Gottlieb.

V súčasnosti Martin pôsobí ako učiteľ na konzervatóriu v Rotterdame a v Los Angeles, kde získal ocenenie Za vynikajúce služby v džezovej výchove v roku 1995. O jeho popularite v Holandsku svedčí aj jeho nepopierateľné prvenstvo v počte cien od čitateľov odborného časopisu Slagwerkkrant. Dvanásťkrát bol zvolený ako Najlepší perkusionista. Podľa amerického časopisu Drum patrí Martin medzi štyroch najlepších perkusionistov, ktorí vedú prezentácie nástrojov a ukážky hry, tzv. clinic.

Čo je to clinic, aké nástroje používajú špičkoví perkusionisti , akým spôsobom hrajú jednotlivé groovy sa môžete presvedčiť osobne na Festivale perkusií 11. – 12. októbra. Okrem Martina Verdonka sa predstavia svetoví perkusionisti z oblasti džezu, world music aj súčasnej vážnej hudby v DK Ružinov.

Viac info: https://www.shiraz.sk/sk/festival
FB: https://www.facebook.com/PercussionFestivalBratislava?fref=ts

880x321

Zdroj: Matej Salek