Reportáž: Podujatie Chyťme sa za ruky 2018 sa nieslo v duchu byť k sebe a k okoliu pravdivejší a otvorenejší!

V neogotickom kaštieli v Galante sa 27. mája uskutočnilo benefičné podujate Chyťme sa za ruky pre mentálne postihnutých z Trnavského kraja a pre ich kamarátov z Galanty. Všetci sa spoločnými silami podieľali na veľkolepom programe.

O hudobný program sa postarali Peter Lipa, Maduar a Ivanna Bagová, ElevenHill, IMT Smil.

Program dotvárali aj sprievodné akcie, kde sa deti učia dovednostiam a zručnostiam. Mohli sa zapojiť do zumba tancov pod vedením Oumara Chevara Camara z Belgicka, do súťaží, na ktoré upozorňoval moderátor Jožo Pročko, či do maľovania horúcim voskom, alebo ozdobovania sádrových odliatkov, maľovania na tvár, maľovania obrazov, prútikárstva.

Otvorenosťou voči sebe, úprimnou radosťou, vďačnosťou a láskou prispeli do programu aj mentálne a zdravotne postihnutí, ktorí ich majú na rozdávanie a máme sa v tomto od nich ešte veľa učiť. Ich spolupatričnosť a úprimná radosť na ich tvári spája všetkých, a tým vytvára pozitívnu energiu vôkol seba.

K interprétovi pristupovali s otvorenosťou a odhodlaním darovať mu darček, ktorý si pre neho pripravili, či už v podobe výrobku alebo namaľovaného obrázku. To rozčarovala aj im úsmev na ich tvári. Úprimnosť a prežívanie týchto detí im otvorilo oči a primelo aj ich stať sa úprimnejšími a otvorenejšími nielen voči sebe samým, ale aj voči okoliu.

Tak málo stačí ku šťastiu. Detský úsmev a úprimná radosť sa o to postarali a zanechali trvácne spomienky aj po koncerte členov skupiny ElevenHill. „Odchádzame s veľmi dobrým pocitom. Bežne na koncerte sa nestane, že ti ľudia dajú darček. Je to viac ako honorár. Nikdy sme to nezažili a ani nás to nenapadlo, že to môžeme spraviť. Je to úžasná vec. Ten pocit zážitku. Baví ťa hrať, je to veľmi príjemné.“

Podobné prežívanie má aj Oumar Chevara Camara. „Nie je veľmi ťažké ich naučiť zumbu. Keď som ich učil po prvýkrát, cítil som to vzájomné prepojenie. Mentálne a fyzicky postihnuté deti tancujú zo srdca. Pri nich sa znovu cítim dieťaťom. To je veľmi príjemné. Cítim zábavu, som s ňou spojený, prežívam ju, cítim energiu a oni cítia moju.“

Táto energia je chytľavá a pomáha sa ľahšie vysporiadať so životnými prekážkami. O tom vie aj usporiadateľ Milan Števánik „Nabíja nás táto veselá emócia, ich radosť, z ktorej čerpáme do ďalších dní. Pre deti s mentálnym potihnutím je to veľmi šťastný a krásny deň, a my s nimi zdieľame toto šťastie.“

Tento rok sa benefičné podujatie v Galante skončilo, ale myšlienka a spomienky naň v nás pretrvávajú a zapisujú sa priamo do srdca. Niečo v nás zostalo, láska, pohľadenie, úprimnosť, otvorenosť a vrúcnosť, ktorú nás mentálne a zdravotne postihnutí učia na sebe viac pozorovať. Byť k sebe a k okoliu pravdivejší a otvorenejší.

Napísala: Lenka Meravá
Foto: Ján Vlk – Dreamwolf
Video: Igor Kolesár, Rozhovory s interprétmi (Juraj Matyinko, Ivanna Bagová a ElevenHill) vo videu Lenka Meravá