Deti dýchali v objatí tónov šťastím a radosťou!

V levickej športovej hale sa v nedeľu 27.1.2013 uskutočnil už tretí ročník benefičného koncertu pre osoby s mentálnym a zdravotným postihnutím. Na koncerte sa predstavili také hudobné hviezdy ako Tublatanka, či IMT Smile alebo z Dánskeho kráľovstva a Faerských ostrovov po prvýkrát na Slovensko zavítal delirický kabaret pod názvom Dánjal, ktorý bol nominovaný v šiestich kategóriách Dánskych hudobných cien.

Hlavnými organizátormi Objatia tónov bolo Občianske združenie Ostrov zdravotne postihnutých ľudí a Občianske združenie Milan Śtefánik. Občianske združenie Ostrov má hlavný cieľ integráciu ťažko zdravotne postihnutých do bežnej spoločnosti, preto sa aj benefičný koncert niesol v znamení zintegrovať ľudí s mentálnym aj iným postihnutím a umožniť im zažiť atmosféru veľkých koncertov.

Od 14.00 hod. sa začala Športová hala v Leviciach plniť hosťami z rôznych zariadení, ktoré sa venujú ľuďom s postihnutím v rámci Nitrianskeho samosprávneho kraja, ale aj spoza jeho hraníc a návštevníkmi, ktorí sa rozhodli podporiť toto benefičné podujatie kúpou lístkov. Po úvodnej zumbe s Luciou patrilo pódium skupinám Tublatanka a IMT Smile. Spolu s ich lídrami Maťom Ďurindom a Ivanom Táslerom spievali, tlieskali a tancovali všetci v publiku. Atmosféru dotváral moderátor Jožo Pročko, ktorý perfektne zvládol organizáciu vytvorenia priestoru pre folklórny súbor Devín,  mažoretky a veselo, bezprostredne ako to len on vie, sprevádzal celú akciu. Zážitkom bolo vystúpenie skupiny Dánjal z Faerských ostrovov. Záver patril Zašovi. Všetci umelci vystúpili bez nároku na honorár.

Počas celého programu boli pre všetkých pripravené tvorivé dielne – pletenie z papiera, pletenie z pedigu, servítková technika, pletenie náramkov priateľstva, atrakcie ako maľovanie na tvár, nafukovací hrad, vozenie na autíčkach, lukostreľba a rozprávkové fotenie. A tak si aj rodičia s malými deťmi mohli užiť atmosféru koncertu, byť s rodinou a pritom sa ešte aj ich ratolesti zabavili.

Darom detí a ľudí s postihom, ktorých tiež často nazývame deťmi je, že nevedia robiť veci polovične. A to sa potvrdilo aj teraz. Bez prestania tancovali, spievali až na pokraj síl. V pondelok len veľmi ťažko vstávali a robili činnosti svojho bežného dňa. Zvládli to zrejme vďaka tomu, že na koncerte mohli dobíjať svoje sily občerstvením darovaným ľuďmi s veľkým srdcom.

Krása celého podujatia spočívala v tom, že či to bolo na pódiu, pri sprievodných akciách, v hľadisku, všetci sa skvele zabávali. Celé popoludnie dýchala obrovská levická hala šťastím a radosťou. Ako vyjadrili slovami Lenka Udvardy-Liptáková, predsedníčka o.z. Ostrov a Beáta Miškovičová, za organizačný tím: „Objatie tónov 2013 je už minulosť, ale zážitky v srdiečkach našich „detí“ budú pretrvávať veľmi dlho. Stále o tom rozprávajú, prezerajú si fotografie, hľadajú články, či akúkoľvek zmienku v médiách, s komentárom – bolo to pre nás, boli sme tam aj my. Tešíme sa na budúci rok.“

Všetkým účinkujúcim, ktorí vystúpili bez nároku na honorár, sponzorom, vďaka ktorým sa podujatie uskutočnilo, celému realizačnému tímu ĎAKUJEME.

Zdroj: Imrich Makó a Lenka Udvardy-Liptáková
Foto: Katka Orešanská a Vladimír Kuric
VIDEO: Leviceonline.sk